Pisa
Është një përbërje harmonike urbane
Book flight
Tirana
To Pisa
Pisa
Është një qytet urban I harmonishëm. Kur përmendet Pisa ajo që na vjen në mendje është kulla e tij,por kjo kullë e mrekullueshme e harkuar është vetëm një nga shumë monumentet që ju do të gjeni në këtë qytet të këndshëm Toskan.
Top Attractions
Piazza del Duomo ose Campo dei Miracoli,”Fusha e Mrekullive” mban një nga atraksionet kryesore të Pizes,një nga komplekset më madhështore të ndërtesave Romaneske.Ndërtesat kryesore gjurmojne zanafillën e jetës nga lindja në vdekje të periudhës së mesjetës.
Piaca u ndertua jashtë qëndrës kryesore të qytetit por me muret më te forta që akoma qëndrojnë që nga 1155.Kulla e harkuar e Pisës është një nga kullat më të famshme të Europës.Ndërtimi I Kullës filloi në 1173 por nuk arriti të përfundohej deri në shekullin e 14-ëe.kulla cilindrike 56 metër e lartë ka tetë histori,gjashtë nga të cilat janë të ekspozuara në galeri.Shkallët e brendshme në formë spirale kanë 294 shkallë që të cojnë nëmajë të kullës.Duomo ose Katedralja është një ndërtesë e bardhë e mrekullueshme qëdaton ne 1063.Fasada e saj e ndërtuar në shekullin e 12-të ka katër hyrje me galeri që mbajnë statuja dhe dekore të kristalta.
Dyert kanë panele të bronxta dhe skulptura të shekullit të 16-të.Brenda ndodhen qilare prej druri të shekullit të16-të ,disa nga kryeveprat e rëndësishme dhe një katedrale e mrekullueshme e mermerte. Battistero ose Baptisteria është një ndërtesë e bardhë e rrumbullakët e mermertë .Ndërtimi I saj filloi në1152 dhe përfundoi në fund të shekullit të 14-të duke ju shtuar dhe një kupolë tetëkëndore.Katedralja mbahet nga skulptura luanësh që qëndrojnë mbi kolona të dekoruara me momente nga jeta e Krishtit.Brënda gjenden disa statuja impresionuese.Campo Santo ishte varreza e fisnikeve të Pizës.Dyshemeja është e shtruar me gurë varri dhe në të ka shumë monumente funeralesh. Çatia është e dekoruar me shumë afresko të mesjetes të cilat u demtuan gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe u hoqën për tu rikonstruktuar.Muzeu Kombëtar i San Matteo ndodhet në ish konventën Benedikase të san Matteo.Muzeu i kronikave dhe zhvillimit të pikturave dhe skulpturave të Kristianizmit mesjetar në Europë …Piazza dei Cavalieri ishte qëndra e Pizës kur ajo ishte republikë dhe u rimodelua në shekullin e 16-të duke u bërë simboli I fuqisë së mjekeve në Piza.Sheshi ka disa ndërtesa të mrekullueshme të shekullit të 16-të kisha e Santo Stefano dei Cavalieri dhe Palazzo dell`Orologio “Ndërtesa e Sahatit”me dy kulla të vjetra që bashkohen nga një hark.Kopshti Botanik i Pizës është një nga më të vjetrit e Europës,këto mole prej shekujsh kanë qënë zemra e qytetit .Deri në shekullin e 19-të ato mbuloheshin nga skela dhe doke ,më vonë ato u shkatërruan për të rindërtuar urat dhë për tu bërë funksionale rruget përsëri.”Lungarni” njihet për një varg ndërtesash të bukura që ndërpriten nga pesë ura


Ushqimi
Në Piza ju mund të gjeni ushqim tipik me bazë mishi ose peshku të kuzhinës Toskane.Duhet të provoni supën karakteristike krempule me bukën e ashtuquajtur tëëmbël dhe vajin e ullirit.Pastat e bëra në shtëpi janë një “duhet provuar” tjetër.


Shikoni destinacionet e tjera